Якою стороною стелити фольгу
27.09.2024
Напевно, багато хто замислювався, чому фольга з одного боку має матову поверхню, а з іншого — дзеркальну. І є різниця, якою стороною стелити фольгу при приготуванні страв?
Питання, яке рано чи пізно ставить собі кожен на кухні: якою стороною стелити фольгу на лист або якою стороною правильно обертати продукти при приготуванні в духовці – матовій чи глянсовій? Підійдемо до питання з наукового погляду.
Фольга - незамінна річ, оскільки приготовлена в ній їжа відрізняється особливою ніжністю та соковитістю. Цей матеріал не окислюється і добре утримує тепло. Готування страв у ньому через непроникність для водяної пари та газів дозволяє створити якусь імітацію печі.
Фольга захищає продукти від сонячного світла, кисню та проникнення запахів, продовжує термін зберігання продуктів. Незамінна вона й у побуті. Деякі накривають нею плиту у боротьбі з жиром, а автолюбителі загортають у неї ключі.
Чому у фольги різняться сторонни
Щоб зрозуміти, чому сторони різняться, потрібно поринути у процес виробництва. Він є виливком і подальшою прокаткою через прокатний стан великих алюмінієвих заготовок. Прокатка здійснюється у кілька етапів. Заготівлі обжимають спочатку шляхом гарячої прокатки. Заготівля товщиною 45 см, проходячи через робочі валки, щоразу стає все тоншим і довшим, поки врешті-решт не досягає пластини товщиною 5 мм. Цю пластину змотують у бухти і відправляють на холодну прокатку, у процесі якої досягається необхідна товщина всього кілька десятків мікрон. Секрет відмінності поверхонь у деяких технологічних особливостях виробництва. На останньому етапі холодної прокатки фольга стає настільки тонкою, що виникає великий ризик її розриву. Щоб цього не сталося, її складають у два шари та процес триває. Потім, коли листи знову роз'єднують і змотують у дві бухти, одна із сторін матеріалу помітно відрізняється від іншої. Матова сторона на заключному етапі не стикалася з валками, тому стає менш дзеркальною.
Якою стороною стелити фольгу
Теоретично, дзеркальна сторона відбиває більшу кількість тепла, ніж матова. Експерти підрахували, що здатність глянцевої сторони, що відображає, 88%, а матова відображає тільки 80% тепла. Тому багато хто рекомендує стелити фольгу на деко дзеркальною стороною назовні, а при обертанні м'яса або риби - блискучою стороною всередину. Ще один фактор на користь блискучої сторони - гладкіша поверхня, а значить у продуктів менше шансів прилипнути до фольги.
Але на практиці ця різниця не така істотна і ви можете легко нею знехтувати. Ви можете завертати м'ясо або рибу так, як вам сподобається, вона приготується приблизно однаково за часом та якістю. Різниця при приготуванні більшою мірою залежатимуть від режиму вашої духової шафи, якості та товщини самого продукту, а також щільності обертання продуктів.
Винятком є спеціальна фольга non-stick. При її використанні потрібно поміщати продукти на матову сторону, на ній є підказка у вигляді відповідного напису «non-stick».
Сподіваємося, більше у вас не виникне питання, якою стороною стелити фольгу на лист.
Назад к списку новостей
|